De 'Virus omslagdoek'

https://maryshaken.blogspot.com/

Dit vind ik nog steeds een van de mooiste patronen voor een omslagdoek, 'de Virus sjaal of omslagdoek', zo genoemd omdat als je het eenmaal te pakken hebt het een verslavend werkje is:


Het is een inspirerend werkje, waar je ook mooi restjes in kunt verwerken, de verschillende kleurtjes geven een apart effect, net als bij gemêleerd garen:


De sjaal kan natuurlijk ook in één kleur gehaakt worden, het patroon zorgt dan voor het effect:


Het patroon is eigenlijk heel makkelijk, en ondanks de lange beschrijving heb je het zo onder de knie en zit je in het ritme van de sjaal; heb je het 'virus' te pakken ...



Er is ook een variatie op de Virus Sjaal en dat is de Virus Cape. Daar waar deze sjaal een halve cirkel is (180 graden), is de cape driekwart cirkel. Kortom hetzelfde steekpatroon alleen 270 graden.

Het patroon van de Virus Sjaal is heel goed te volgen in onderstaand (Nederlandstalig) filmpje van Vonnes Creaties, die - zoals altijd - zeer duidelijk is:





Het patroon van de Virus Sjaal
De afbeeldingen onder aan iedere rij, is zoals het werk eruit moet zien na die rij

Opzetten 10 lossen en sluit deze met een halve halvevaste tot een ring.

1e rij: 3 lossen (= 1e stokje), draai het werk en nog 9 stokjes in de ring haken (= met de 3 opzetlossen 10 stokjes):



2e rij: 3 lossen (= 1e stokje), draai het werk en in ieder stokje 2 stokjes haken, dus ook in de bovenste losse van die van de vorige toer (= 20 stokjes totaal):



3e rij: 4 lossen (= 1e stokje), draai het werk en in ieder stokje "1 stokje, 1 losse" haken (= 20 stokjes):



4e rij = Bogen-rij: 3 lossen (= 1e stokje) plus 7 lossen voor de grote boog (= 10 lossen totaal), draai het werk en zet de lossen-boog vast in de 2e opening met een halvevaste.
*Haak een kleine boog van 4 lossen en zet die vast in 2e opening met een halvevaste (dus steeds 1 opening overslaan)*.
Herhaal van * tot * nog 3 x.
We gaan nu 2 grote (hoek) bogen maken: haak 7 lossen, 1 halvevaste in de volgende opening en haak dan voor de volgende (hoek) boog nog een keer 7 lossen, 1 halvevaste in de volgende opening. Je hebt nu 2 grote bogen.
Haak hierna nog 3 kleine bogen van ieder 4 lossen die je vastzet in 2e opening met een halvevaste.
Tot slot van deze rij nog 1 grote boog haken van 7 lossen en 1 stokje op de 3e lossen van de vorige toer:


5e rij = Waaierboog: 3 lossen (= 1e stokje) en nog 9 stokjes haken (= met de 3 opzetlossen 10 stokjes). Zet deze waaier vast met 1 halvevaste in de kleine boog van de vorige toer.
Haak nog 2 kleine bogen van ieder 4 lossen die je vastzet met 1 halvevaste in de volgende boog.
Aansluitend 10 stokjes haken in beide grote (hoek) bogen (= 20 stokjes, zonder losse ertussen) en zet deze waaier vast met 1 halvevaste in de volgende kleine boog van de vorige toer.
Haak nog 2 kleine bogen van ieder 4 lossen die je vastzet met 1 halvevaste in de volgende kleine boog van de vorige toer.
Haak tot slot weer 10 stokjes in de laatste grote boog:



6e rij: 3 lossen (= 1e stokje), draai het werk en haak nu op ieder stokje een stokje (= 10 stokjes), en zet deze waaier vast met 1 halvevaste in de volgende kleine boog van de vorige toer.
Haak 1 kleine boog van 4 lossen en zet die vast met een halvevaste in de volgende kleine boog van de vorige toer.
Aansluitend (dus zonder losse) 20 stokjes haken in de 2 grote (hoek) bogen en zet deze waaier vast met 1 halvevaste in de volgende kleine boog van de vorige toer.
Haak 1 kleine boog van 4 lossen en zet die vast met een halvevaste in de volgende kleine boog van de vorige toer en haak tot slot 10 stokjes op de stokjes van de laatste grote boog:



7e rij: 4 lossen (= 1e stokje), draai het werk en in ieder stokje "1 stokje, 1 losse" haken (de lossenboog overslaan, dus géén stokje daar; gewoon een stokje (zonder losse) op het volgende stokje van de volgende waaier):



8e rij: Het patroon is steeds 1 grote boog, 3 kleine bogen: Haak 3 lossen (= 1e stokje) plus 7 lossen voor de boog (= 10 lossen totaal), draai het werk en zet de lossen-boog vast in de 2e opening met een halvevaste.
*Haak een kleine boog van 4 lossen en zet die vast in 2e opening met een halvevaste (dus steeds 1 opening overslaan)*. Herhaal van * tot * nog 3 x.
We gaan nu weer een grote boog maken: haak 7 lossen, 1 halvevaste in de volgende opening (hier wordt bedoeld de ruimte tussen de twee stokjes van de vorige toer, die aansluitend gehaakt zijn, het is de eerstvolgende boog van de stokjes van de vorige ronde, een tussenruimte die overbrugd moet worden, dus we slaan de ruimte ervoor én de ruimte erna over en steken even een stukje verder in waar de volgende ruimte tussen twee stokjes is).
Na deze grote boog gaan we weer 3 kleine bogen haken van ieder 4 lossen die je vast zet in 2e opening met een halvevaste.
Nu zijn we in het midden van de grote (hoek) waaierboog van de vorige rij. In het midden komen altijd 2 bogen van 7 lossen met een halvevaste in het midden:
Haak 7 lossen en 1 halvevaste in de volgende opening (1 opening overslaan) en haak aansluitend weer 7 lossen voor de 2e grote (hoek) boog.
Na deze 2 grote (hoek) bogen gaan we weer 3 kleine bogen haken van ieder 4 lossen die je vast zet in 2e opening met een halvevaste (dus steeds 1 opening overslaan).
We eindigen deze rij met nog 1 grote boog van 7 lossen en sluiten die boog met 1 stokje op de 3e losse van de vorige toer:





Vanaf hier is het een constante herhaling van rij 5 t/m 8



Voor de duidelijkheid hier nog de afbeeldingen na het einde van de volgende toeren:

Na de 9e rij:


Na de 10e rij:


Na de 11e rij:


Na de 12e rij:


Na de 13e rij:


Na de 14e rij:


Na de 15e rij:


Als je hier gekomen bent, moet het virus je al te pakken hebben 😉

Op internet vond ik onderstaande tel-patroon:



Hier nog een duidelijk uitleg van de Virus Sjaal door Made by Siem:


Klik HIER voor veel afbeeldingen van de virus omslagdoek.




duidelijk ... toch?

HAAKNAALD