Rond gehaakt tasje

https://maryshaken.blogspot.nl/

Een leuk tasje voor allerlei doeleinden, gehaakt van restjes garen:


Voor dit tasje heb je ongeveer 150 gram garen nodig.

Begin met een magische lus en haak hierin 8 vasten en sluit met een halve-vaste.
2e toer: 1 losse voor de hoogte. Haak 2 vasten op iedere vaste van de vorige toer en sluit met een halve-vaste in de begin steek (= 16 vasten).
3e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek(= 24 vasten).
4e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 2 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 32 vasten).
5e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 3 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 40 vasten).
6e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 4 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 48 vasten).
7e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 5 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 56 vasten).
8e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 6 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 64 vasten).
9e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 7 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 72 vasten).
10e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 8 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 80 vasten).
11e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 9 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 88 vasten).
12e toer: 1 losse en *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste op ieder van de 10 volgende steken*. Herhaal van * tot * en eindig met een halve vaste in de begin steek (= 96 vasten).
Handig is om in de eerste van de 2 vasten een steekmarkeerder te plaatsen.

Ga zo verder en haak steeks 2 vasten in de steek waar de steekmarkeerder zit tot de gewenste grootte.
Haak dan nog zo'n 'achthoek' voor de andere kant van het tasje.

Zet nu de beide helften tegen elkaar aan met de 'verkeerde kant' naar binnen en haak de beide helften aan de buitenste rand aan elkaar over 72 steken (24 steken vormen de opening).

Opening:
Haak nu in de opening een *half-stokje in de 2 volgende steken.* Ga zo verder totdat je bij plek komt waar de twee helften samen komen: zorg dat het laatste half-stokje voor de naad is, 1 losse, en de eerste van de twee halve-stokjes na de naad.
haak nu de 2e helft van de opening. Eindig met een halve vaste in de eerste opening van 1 losse. Afhechten.

Schouderbandje:
Haak 120 lossen. 1 losse voor de hoogte en haak in iedere steek een vaste (= 120 vasten). Haak zo nog 2 toeren van 120 vasten.
Naai de uiteinden vast in de hoek van de opening, onder de 1-losse ruimte.

Koordje:
Voor de sluiting van het tasje is een ketting gehaakt van 120 lossen. Rijg nu het koordje door de gaatjes, beginnend bij het middelste 'gaatje'.
Eindig bij hetzelfde middelste gaatje of één gaatje ervoor, net wat handiger is.
Bevestig aan de uiteinden van het koordje een kraal.
HAAKNAALD