African Flower zeskant

https://maryshaken.blogspot.nl/


Een leuk patroon waarmee je eindeloos kunt variëren is de African Flower ... een naam die mij wel aanspreekt:-)

Een duidelijk filmpje, zonder gesproken woord, maar wel met irritant muziekje (dus geluid uit):

 
Onderstaand een duidelijke stap-voor-stap (Engelstalig) filmpje:



Het patroon is niet moeilijk:

1e toer: maak een magische lus.

2e toer: haak 3 lossen (=1e stokje), 1 stokje in de ring, [1 losse, 2 stokjes in ring] 5x, 1 losse, eindig met een halve vaste boven in het 1e stokje. Je hebt dan 6 x 2 stokjes met lossen er tussen. Afhechten.

3e toer: hecht een nieuwe kleur aan bij een losse van de vorige toer. Haak 3 lossen, [1 stokje, 1 losse, 2 stokjes] in de losse, in iedere volgende losse [2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes]. Eindig met een halve vaste boven in het eerste stokje.

4e toer: ga met halve vasten naar de eerste losse tussen de stokjes. Haak 7 stokjes in elke losse van de vorige toer. Eindig met een halve vaste boven in het eerste stokje. Afhechten.

5e toer: hecht een nieuwe kleur aan * en haak 1 vaste in elk stokje van de vorige toer en tussen het 7e en 1e stokje van de waaiertjes een stokje haken, waarbij je insteekt onder de opening van de 3e toer, zodat je een bloemblaadje vormt. Afhechten.
* met een 'slip-knot' op de haaknaald in het 1e stokje van de 7-stokjes-waaier. zie bij 27 minuten op het bovenstaande (2e) filmpje.

6e toer: hecht een nieuwe kleur aan ** (op het stokje in het midden tussen de bloemblaadjes; zie bij 34 minuten op het bovenstaande (2e) filmpje) en haak 4x een stokje in elke vaste van de vorige toer en boven in het midden van het bloemblaadje (het 5e stokje) haak je [1 stokje, 1 losse, 1 stokje] in één steek. Haak nu * 8 stokjes totdat je boven in het midden van het bloemblaadje bent en daar haak je weer [1 stokje, 1 losse, 1 stokje] in één steek *. Herhaal van * tot * nog 5 x en eindig met 4 stokjes op de stokjes. Afhechten.

Let op: indien deze 6e toer je laatste toer is, dan kun je de losse tussen de 2 stokjes in de top weglaten (je krijgt dan een mooie welving voor de hoek).
Indien je hierna nog meerdere toeren van stokjes gaat haken dan wel die losse tussen de 2 stokjes haken. In de laatste toer kun je het weer weglaten.

** i.p.v. een nieuwe toer beginnen met 3 lossen, wat telt als een stokje, kun je ook een "staand stokje" haken (dat is veel mooier bij in het rond haken, want die 3 lossen vallen toch altijd op tussen alle stokjes):



Bij Het Haakbeest vind je een stap-voor-stap uitleg.


Haakschema African Flower:
En dit is het resultaat:


Deze zeshoek is de basis van vele leuke projecten:

De African Flower is ook heel geschikt voor een deken en de kleur variaties zijn eindeloos, van druk tot rustig, van veelkleurig tot tweekleurig:



HAAKNAALD