Filethaken

https://maryshaken.blogspot.nl/

Filethaken was in de 70'er en 80'er jaren erg populair. Het haakwerk bestaat uit open hokjes en dichte hokjes. Zodoende kun je er mooie afbeeldingen mee haken. In die tijd was dit boekje heel populair:


Er staan werkelijk juweeltjes in, zoals deze drie engelen met hoorn:


Filethaken is heel simpel; het bestaat uit 'dichte en 'open'hokjes van elk 2 of 3 steken.

Filetpatroon 1 (over 2 steken):
  • Een 'open' hokje is 1 stokje + 1 losse: het stokje haak je op het stokje van de vorige toer.
  • Een 'dicht' hokje bestaat uit 2 stokjes: het 1e stokje haak je op het stokje van de vorige toer en het 2e stokje haak je om de losse van de vorige toer.
  • In iedere nieuwe rij het eerste stokje vervangen door 3 lossen (plus 1 losse voor de steek die je overslaat = 4 lossen).
Het aantal lossen dat je moet opzetten is dus 2 maal het in het telpatroon aangegeven aantal hokjes (+ 1 losse voor de laatste steek + 3 lossen als eerste steek van de 1e rij = 4 lossen).


Filetpatroon 2 (over 3 steken):
Dit wordt ook wel de  patent-steek of dubbele steek genoemd.
  • Een 'open' hokje is 1 stokje + 2 lossen: het stokje haak je op het stokje van de vorige toer.
  • Een 'dicht' hokje bestaat uit 3 stokjes: het 1e stokje haak je op het stokje van de vorige toer en om de lossen van de vorige toer haak je 2 stokjes.
  • In iedere nieuwe rij het eerste stokje vervangen door 3 lossen (plus 2 losse voor de steek die je overslaat = 5 lossen).
Het aantal lossen dat je moet opzetten is dus 3 maal het in het telpatroon aangegeven aantal hokjes (+ 2 losse voor de laatste steken + 3 lossen als eerste steek van de 1e rij = 5 lossen).


Een zeer duidelijke uitleg van Vonnes Creaties over filethaken en het tekenen van patronen. Het haken beging bij 13:00 (daarvoor is patroontekenen):




Een mooi patroon van een omslagdoek in filetsteek. Persoonlijk denk ik dat deze omslagdoek beter gehaakt kan worden volgens het Filetpatroon 2 (zie uitleg hier boven):

Voor ideeën klik HIER
HAAKNAALD