Mijl per Minuut Deken

https://maryshaken.blogspot.nl/

Bij Ravelry vond ik een simpel patroon voor een deken te haken, de Mile A Minute Afghan. Zoals de naam aangeeft: het haakt lekker snel weg ...

Deze deken bestaat uit 'repen' gebreid in een bepaalde steek; deze repen worden weer omrand door stokjes. Hierna worden de repen aan elkaar genaaid of gehaakt.

De variaties in kleuren zijn eindeloos, maar ook het stekenpatroon van de reep biedt veel mogelijkheden.



Begin: haak 7 lossen en sluit die met een halve vaste tot een ring. 3 lossen

Rij 1: Haak (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in een ring. 3 lossen, keer het werk.

Rij 2: In de 3-lossen-ruimte tussen de groepjes van 3 stokjes van de vorige rij, haak je (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes). Eindig de rij met 1 stokje bovenin de keer losse van de vorige rij.

Rijen 3-55: Blijf rij 2 herhalen, dus steeds (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) hakend in de 3-lossen-ruimte van de vorige rij. Eindig na rij 55.

Omranden:
Wanneer je voldoende repen hebt gaan we deze repen omranden:

Methode 1: Met de goede kant voor je: leg 2 repen in de lengte naast elkaar. Bevestig deze twee zijkanten met een halve vaste door beide tegenover elkaar liggende steken, steek voor steek. Op de bovenkant/onderkant haak je 9 dubbelstokjes, waardoor er een soort waaiertje vormt.

Methode 2: Houd de repen met de verkeerde kanten tegen elkaar en haak een vaste door de beide tegenover elkaar liggen steken, steek voor steek. Hierdoor krijg je een bovenop liggen richel (zie afbeelding hieronder). Op de bovenkant/onderkant haak je 9 dubbelstokjes, waardoor er een soort waaiertje vormt:




Je kunt deze deken haken in iedere lengte of breedte, gewoon door steeds repen toe te voegen.

Let wel: de reep bepaalt de lengte of breedte (je kunt wel repen toevoegen, maar niet verlengen als ze eenmaal aan elkaar bevestigd zijn.

Afwerking:
De omhaakte repen kun je met de goede kant boven, door de achterste lussen aan elkaar naaien (de 9 dubbelstokjes doen hier natuurlijk niet mee).





HAAKNAALD