Mrs. Hughes' Deken

https://maryshaken.blogspot.nl/

Op de site van Premier Yarns staan heel leuke gratis te downloaden patronen gebaseerd op de serie Downton Abbey, zoals dit mooie kleine dekentje om te haken:



Afmeting ongeveer 92 x 117 cm
Haaknaald 8 mm
Stompe (borduur) naald

Gebruikte steken:

Om stokje voorlangs gehaakt stokje- in patroon FPDC genaamd (Front Post Double Crochet): Omslag op de haaknaald, steek de haaknaald van voor naar achter om het bedoelde stokje (van de vorige toer), omslag, haal een lus, [omslag, haal draad door de 2 lussen op de haaknaald] 2 maal.


Om stokje achterlangs gehaakt stokje - in patroon BPDC genaamd (Back Post Double Crochet):
Omslag op de haaknaald, steek de haaknaald van achter naar voor om het bedoelde stokje (van de vorige toer), omslag, haal een lus, [omslag, haal draad door de 2 lussen op de haaknaald] 2 maal.


Om stokje voorlangs gehaakt dubbelstokje - in patroon FPTC genaamd (Front Post Treble Crochet):
Omslag op de haaknaald, 2 maal, steek de haaknaald van voor naar achter om het bedoelde stokje (van de vorige toer), omslag, haal een lus, [omslag, haal draad door de 2 lussen op de haaknaald] 3 maal.


Om stokje voorlangs samengehaakte dubbelstokje - in patroon FPTC2sam genaamd (Front Post Treble Two Together):
*(Omslag op de haaknaald) 2 maal, steek de haaknaald van voor naar achter om het bedoelde stokje (van de vorige toer), omslag, haal een lus, (omslag, haal de draad door de 2 lussen) 2 maal; herhaal vanaf * nog 1 keer, omslag, haal de draad door de resterende lussen op de haaknaald.

Bullion steek:
[Omslag op de haaknaald] 5 maal, steek haaknaald in volgende steek, omslag, draad door alle lussen op de haaknaald halen, omslag, draad door de lus halen om af te sluiten.



Aantekening bij het patroon: uitsluitend op de Lattice Basis Rij (Rij 7): wordt de FPDC gehaakt rond de stokjes. Op alle volgende rijen wordt de FPDC gehaakt rond de FPDC van de vorige rij.

Opzetten een ketting van 114 lossen.

Rij 1: 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald en verder in alle lossen, keer het werk (= 112 steken.

Rij 2: 3 lossen, Bullion in de 4e losse vanaf de haaknaald en verder in alle vasten, keer het werk.

Rij 3: 1 losse, 1 vaste in elke steek tot het einde, keer het werk.

Rij 4: 3 lossen, 1 stokje in elke vaste tot het einde, keer het werk.

Rij 5: 3 lossen, *FPDC om de volgende 2 stokjes, stokje in volgend stokje, sla 3 stokjes over, FPTC om volgende 3 steken, dan - van rechts naar links werkend, voorlangs de zojuist gehaakte FPTC, FPTC om de 3 overgeslagen stokjes, stokje in volgend stokje, FPDC om de volgende 2 stokjes**, stokje in de volgende 13 stokjes; herhaal vanaf * nog 3 maal, en herhaal dan vanaf * tot ** nog 1 maal, keer het werk.

Rij 6: 3 lossen, *BPDC om de volgende 2 steken, stokje in de volgende 8 steken, BPDC om de volgende 2 steken**, stokje in de volgende 13 stokjes; herhaal vanaf * nog 3 maal, en herhaal dan vanaf * to ** nog 1 maal, keer het werk.

Rij 7 (Lattice Basis Rij): 3 lossen, *FPDC om de volgende 2 stokjes, stokje in volgend stokje, sla 3 stokjes over, FPTC om volgende 3 steken, dan - van rechts naar links werkend, voorlangs de zojuist gehaakte FPTC, FPTC om de 3 overgeslagen stokjes, stokje in volgend stokje, FPDC om de volgende 2 stokjes**, stokje in de volgende 2 stokjes, [FPTC2sam om het eerste stokje 2 rijen lager en aansluitend 4e stokje voor de tweede ‘poot’ (3 steken overslaand), stokje in de volgende 3 stokjes] 2 maal de eerste ‘poot’ van het stokje hakend over dezelfde steek als de 2e ‘poot’ van de vorige FPTC2sam, FPTC2sam de eerste ‘poot’ van het stokje hakend over dezelfde steek als de 2e ‘poot’ van de vorige FPTC2sam en aansluitend 4e stokje voor de tweede ‘poot’ (3 steken overslaand), stokje in de volgende 2 stokjes; herhaal vanaf * nog 3 maal, dan nog 1 maal herhalen van * tot **.

Rij 8: Herhaal Rij 6.

Rij 9: 3 lossen, *FPDC om de volgende 2 stokjes, stokje in volgend stokje, sla 3 stokjes over, FPTC om volgende 3 steken, dan - van rechts naar links werkend, voorlangs de zojuist gehaakte FPTC, FPTC om de 3 overgeslagen stokjes, stokje in volgend stokje, FPDC om de volgende 2 stokjes**, FPTC rond de bovenkant van FPTC2sam 2 rijen eronder, [stokje in de volgende 3 stokjes, FPTC2sam om de 1e ‘poot’ rond de bovenkant van dezelfde FPTC2sam als de laatste om een stokje gehaakte stokje voor de 1e ‘poot’ en rond de bovenkant van de volgende FPTC2sam voor de 2e ‘poot’] 2 maal, stokje in de volgende 3 stokjes, FPTC rond de bovenkant van dezelfde FPTC2sam als de laatste om een stokje gehaakte stokje; herhaal vanaf * nog 3 maal, dan nog 1 maal herhalen van * tot **.

Herhaal de rijen 6-9 totdat het werk ongeveer 113 cm. lang is
Herhaal dan de rijen 3, 2 en 3 nogmaals.
Afhechten en werk alle draadjes weg.

FPDC = rechter afbeelding (voor)
BPDC = linker afbeelding (achter)





HAAKNAALD