Ouderwets Haarnetje

https://maryshaken.blogspot.nl/

Ik vond zowaar en filmpje van het al zeer oude 'haarnetje', bedoeld om haar in te laten hangen:


Deze netjes werden vanaf de Renaissance met tussenposen gedragen. Er was een opleving halverwege de 19e eeuw. In de oorlogsjaren 40-45 werden de netjes meer beroepshalve gedragen doordat de vrouwen in fabrieken moesten werken. Doch na de oorlog werd het een mode artikel tot in de jaren 50. Daarna is dit type netje uit beeld verdwenen.


Ook Scarlett O'Hara droeg in Gejaagd door de Wind zo'n netje in een beroemde scene met Rhett Butler ('frankly my dear, I don't give a damn'):




De diameter van het netje is ongeveer 43 cm. Voor meer lengte herhaal ronde 15.

Ronde 1: zet 6 lossen op en sluit met een halve vaste tot een ring.

Ronde 2: 4 lossen, [stokje in het midden van de ring, 1 losse] 11 maal, halve vaste in de derde losse van de 4-lossen-ketting om te sluiten.

Ronde 3: 5 lossen, stokje in de eerste 1-losse-ruimte, *2 lossen, stokje in de volgende 1-losse-ruimte, 2 lossen, stokje in dezelfde 1-losse-ruimte,* herhaal vanaf * over de hele ronde, 1 losse, halve vaste in de 3e losse van de 5 lossen-ketting om te sluiten (24 stokjes rondom).

Ronde 4: halve vaste in het midden van de eerste 2-lossen-ruimte, *5 lossen, vaste in het midden van de volgende 2-lossen-ruimte,* herhaal vanaf * over de hele ronde, 5 lossen, halve vaste in de eerste losse van de 5-lossen-ketting om te sluiten.

Ronde 5: halve vaste in de 3e losse van de 5-lossen-ketting (middelste losse van de ketting), *6 lossen, vaste in het midden van de volgende 5-lossen-ruimte,* herhaal vanaf * over de hele ronde, 6 lossen, halve vaste in de eerste losse van de 6-lossen-ketting om te sluiten, de toer bestaat nu uit 24 bogen.

Ronde 6: halve vaste in het midden van eerste 6-lossen-boog, *7 lossen, vaste in het midden van de volgende boog,* herhaal vanaf * over de hele ronde, 7 lossen, halve vaste in de eerste losse van de boog om te sluiten (24 bogen).

Ronde 7-9: Herhaal ronde 6 maar meerder in elke ronde de boog met 1 losse (ronde 7 heeft dan een boog met 8 lossen, ronde 8 heeft een boog met 9 lossen en ronde 9 heeft een boog met 10 lossen).

Ronde 10: halve vaste in de 3e losse van de 10-lossen-ketting, 5 lossen, vaste in dezelfde 10-lossen-boog, *5 lossen, vaste in de volgende 10-lossen-boog, 5 lossen, vaste in dezelfde 10-lossen-boog,* Herhaal vanaf * over de hele toer, 5 lossen, halve vaste in de eerste losse van de 5-lossen-boog (48 bogen).

Ronde 11: halve vaste in het midden van eerste 5-lossen-boog, *6 lossen, vaste in het midden van de volgende 5-lossen-boog,* herhaal vanaf * over de hele ronde, 6 lossen, halve vaste in de eerste losse van de 6-lossen-boog.

Ronde 12: herhaal ronde 6.

Ronde 13-15: herhaal de rondes 7-9 (ronde 13 zal bogen hebben van 8 lossen, ronde 14 zal bogen hebben van 9 lossen en ronde 15 zal bogen hebben van 10 lossen

Ronde 16: halve vaste in het midden van eerste 10 lossen loop, *5 lossen, vaste in het midden van de volgende 10-lossen-boog,* Herhaal vanaf * over de hele ronde, halve vaste in de eerste losse van de 5-lossen-ketting.

Ronde 17: Hier wordt de gaatjes-rij gemaakt waar een koord doorheen geregen kan worden: 4 lossen, *[stokje in de 5-lossen-ruimte, 1 losse] 3 maal,* herhaal vanaf * in elke 5-lossen-ruimte rondom, 1 losse, halve vaste in de 3e losse van de begin-ketting.
Knip de draad door en haal die door de lus op de haaknaald. Werk de draadjes weg.

Koordje: gebruik een gevlochten koord van dezelfde garen, of gebruik elastiek of lint, dat lang genoeg is om om het hoofd te passen (even meten). ‘Weef’ het koordje door de rand van rij 17 en maak het passend om het hoofd. Knoop of naai het op maat.
HAAKNAALD