Deken in Golfsteek of Chevronsteek

https://maryshaken.blogspot.nl/

Het blijft een leuke steek om te haken. Deze vindt ik wel mooi omdat er geen gaatjes tussen de meerderingen en minderingen ontstaan:


Samengehaakte stokjes: haak twee stokjes, maar laat van beiden de laatste lus op de haaknaald laten staan (dus niet doorhalen). Nu de 3 lussen op de haaknaald in één keer doorhalen (er zijn 2 stokjes samengehaakt)

Stekenverhouding: deelbaar door 14 + 3

Patroon voor een deken:
Haak 115 lossen (of zoveel als nodig voor de gewenste breedte in de stekenverhouding deelbaar door 14 + 3)

Rij 1: 1 stokje in de 4e losse vanaf de naald (3 lossen tellen als eerste stokje), *1 stokje in elk van de 4 volgende steken, 2 x 2 samengehaakte stokjes, 1 stokje in elk van de 4 volgende steken, 2 x 2 stokjes in de volgende steek.
Herhaal vanaf  * en haak 2 stokjes in de laatste steek, keer het werk (= 112 steken).

Rij 2: 3 lossen (telt als een stokje), 1 stokje in de achterste lus van de eerste steek (is een meerdering), *1 stokje in elk van de 4 volgende steken, 2 x 2 samengehaakte stokjes, 1 stokje in elk van de 4 volgende steken, 2 x 2 stokjes in de volgende steek.
Herhaal vanaf  * en haak 2 stokjes in de 3-lossen-ketting, keer het werk (= 112 steken).

Herhaal steeds rij 2. Wissel van kleur naar voorkeur.


Je de ruimtes tussen de meerdering en de meerdering zo groot maken als je wilt. In dit patroon zijn dat 4 stokjes. In de foto bovenaan zij het er 6 en in het filmpje hieronder zijn het er 3.
Let wel op dat wanneer je meer of minder stokjes wilt dan in het beschreven patroon, de stekenverhouding voor de opzet ook anders wordt.


Diagram

HAAKNAALD