Ronde Omslagdoek

https://maryshaken.blogspot.com/


Bij Vonnes Creaties vond  ik deze leuke omslagdoek van een meter of 2 breed. Hij lijkt erg op de Angel Wings, maar dan met afwisselend een open rij en een dichte rij.:
 

Het is gehaakt met Zeeman katoen en een haaknaald van 5 mm. Het patroon is niet moeilijk: 

Gebruikte steek: V-steek: 1 losse [1 stokje, 1 losse, 1 stokje] 1 losse.

Opzetten 69 lossen. 
1e toer
1 stokje in de 5e losse vanaf de haaknaald (3 lossen voor een stokje en 1 losse voor een opening = V-steek, wordt een 'hoekpunt'). 
*Haak aansluitend 15 stokjes (oneven aantal). Haak in de volgende losse een V-steek*. Herhaal van * tot * nog 2 maal (= 3 V-steken). Eindig met 15 stokjes en een V-steek. Je hebt nu 4 groepjes van 15 steken en 5 V-steken.

Tip: hang een steekmarkeerder in de hoekpunten.

Er wordt gemeerderd op de V-steek en de punten (1 st, 1 l, 1 st, 1 l)

2e toer: (open rij)
4 lossen (1 stokje en 1 opening). Keer het werk. In de vorige V-steek een V-steek haken. * 1 losse, 1 stokje overslaan, stokje op het volgende stokje.* 
Herhaal van * tot * de volgende V-steek. 1 stokje overslaan (=laatste) en V-steek in de  V-steek haken.
Herhaal dit tot de laatste V-steek: 1 losse, een V-steek in de V-steek, 1 losse  en 1 stokje in de 3e losse van de V-steek van de vorige toer:


Toer 3: (dichte rij)
3 lossen, keer, 1 stokje in de basis van de 1e steek (= 2 stokjes in 1 steek). 1 stokje in opening. 1 stokje op het stokje van van V-steek van de vorige toer. Je hebt nu 4 stokjes achter elkaar:


*V-steek in de V-steek,  1 stokje op het stokje, 1 stokje op de losse/opening*. Herhaal tot einde van de rij, waarbij steeds een V-steek in de V-steek. Eindig bij de laatste V-steek. V-steek in de V-steek, stokje op het stokje van de V-steek (van de vorige toer), stokje in de opening en stokje op de 3e losse van de opening. Nu voor de meerdering in dezelfde steek nog een stokje (als je de V-steek niet meetelt, heb je 4 stokjes op het eind. Keer.

4e toer: (open rij)
3 lossen voor het stokje, 1 losse. 1 steek overslaan en stokje in de volgende steek. Vanaf hier [losse, stokje] totdat je bij een V-steek komt. Zie verder 2e toer.

Herhaal de rijen 3 en 4 tot de gewenste grootte.

Zo ziet de rand eruit:



En zo zien de meerderingen aan de rand eruit:




HAAKNAALD