Deken in Granny strepen

https://maryshaken.blogspot.nl/

Een deken gehaakt in 'Granny-steek" maar dan in horizontale banen:






Zet een ketting van lossen op die een meervoud van 3 is en haak een vaste in iedere losse, beginnend in de 2e losse vanaf de haaknaald.




Persoonlijk vind ik deze opzet mooier én elastischer:
In plaats van te beginnen met een ketting van lossen, wordt de deken begonnen met 'rondjes' van 3 lossen en een stokje (waarin m.i.v. rij 2 de deken wordt gehaakt):
Rij 1: Opzetten 3 lossen en 1 stokje haken in de eerste losse, (3 lossen, stokje in de laatste losse). Ga zo verder totdat je het benodigde aantal rondjes hebt. De opzet rondjes moeten een veelvoud van 3 plus 1 zijn. Niet keren!
Rij 2:  haak in ieder rondje een groepje van 3 stokjes.
Rij 3:  zie hieronder



Rij 1: Haak vasten en start bij de tweede losse vanaf de naald

Rij 2: Haak 3 lossen (dit is het eerste stokje) en haak nog een stokje in dezelfde steek. Sla 2 lossen over en haak 3 stokjes in de volgende steek. Sla weer 2 lossen over en haak weer 3 stokjes in de volgende steek. Ga zo door. Haak 2 stokjes in de laatste vaste.


Rij 3Haak 3 lossen (dit is het eerste stokje). Haak 3 stokjes tussen de groepjes van 3 stokjes van de vorige rij. Haak 1 stokje in de derde losse van de beginlossen van de vorige rij.

Opmerking: het laatste stokje wordt vanaf rij 3 gehaakt in de in de bovenste losse-steek (en niet in de 3-lossen-ruimte), want als je dat wel zou doen dan ‘deel’ je het groepje door midden. Door bovenin de steek te haken blijft het groepje intact. De rest van het patroon wordt tussen de groepjes van 3 stokjes van de vorige rij gehaakt.
(Persoonlijk vind ik dit niet mooi uitpakken, dus haak ik het stokje wel in de 3-lossen-ruimte


TIP: Vaak wordt tussen een 3 stokjes cluster 1 losse gehaakt. Dat maakt de deken iets soepeler. 

Diagram:





TIP: i.p.v. een nieuwe toer beginnen met 3 lossen, wat telt als een stokje, kun je ook een "staand stokje" haken (zie vetgedrukte stokje in het diagram bij de kleurwissel). 

Een staand stokje is ook veel mooier bij in het rond haken, want die 3 lossen vallen toch altijd op tussen alle stokjes. Ook bij strepen haken (zie hierboven) krijg je een mooiere rand (die 3 lossen hebben de neiging uit te gaan staan).



Bij Het Haakbeest vind je een stap-voor-stap uitleg.



Onderstaand filmpje van Lossen & Vasten laat zien hoe je makkelijk van kleur wisselt:




Ook op YouTube vind je meer manieren om van kleur te wisselen.


HAAKNAALD